Sveriges bästa fårvallare korad

Under SM i fårvallning på Eksholmens gård i Skåne den 15-16 september 2018 avgjordes vilket svenskt ekipage som är absolut bäst på fårvallning. Ett fantastiskt mästerskap som pågick i två dagar och föregicks av tre kvaltävlingar i hela landet. 45 ekipage var med i semifinalen på lördagen och på söndagen tävlade de återstående 15 finalekipagen om förstaplatsen. Segern gick till Johanna N Johansson och Border collien Ever on Ztill. Arrangör av tävlingen var Skånes vallhundsklubb och Eksholmens gård stod som djur- och markägare.
Många var besökarna som under både lördagen och söndagen fick ta del av imponerande vallningstävlingarna, lokala utställare med erbjudande, lotteri, god mat, fårklippning och lammsafari m.m. Mediabevakningen var stor och flera tidningar samt TV och radio var närvarande för att göra reportage. Tävlingarna livesändes dessutom ut i världen via SVAK:s egen kommentator, Lina Nilsson. Stort tack till Destination Svedala som gjort filmen. Tack Skånes vallhundsklubb för ett fantastiskt arbete! Tack alla utställare, tävlande och besökare!
– Det var oerhört kul att få vara en kugge i en så stor tävling, tycker vi på Eksholmens gård.

Hund förstår får!

I helgen avgjordes SM i fårvallning 2018 på Eksholmens gård och vilken trevlig tillställning det blev. Svedala kommun hade äran att vara med som prissponsor till första, andra och tredjepris och Svedalas kommunalråd, Linda Allansson Wester (M) var på plats för att dela ut priserna.Många var besökarna som under både lördagen och söndagen fick ta del av imponerande vallningstävlingarna, lokala utställare med erbjudande, lotteri, god mat, fårklippning och lammsafari m.m. Sistnämnda lammsafarin var mycket populär, så pass att man fick sätta in extra avgångar under söndagen för att tillgodose framförallt de många barnfamiljernas efterfrågan. Nya kontakter skapades och erfarenheter delades. Grannar sedan många år tillbaka fick en möjlighet att äntligen träffas. Till och med den gröna traktorn i klippet blev såld…=)Mediabevakningen var stor och flera tidningar samt TV och radio var närvarande för att göra reportage. Tävlingarna livesändes dessutom ut i världen via SVAK:s egen kommentator, Lina Nilsson.Kul att få vara med på en så lyckad lokal och nationell tillställning/tävling och att Svedala får visa upp sig som den fantastiska destination den är.Stort tack till Svenska Vallhundsklubben samt Jörgen och Piamaria med familj på Eksholmens gård.Rapporthttps://www.svtplay.se/video/18991554/rapport/rapport-16-sep-18-00-2?position=414&cmpid=del%3Afb%3A20180917%3Aigar-1800%3Apla%3AlpP4 Malmöhushttps://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1149671?programid=353&start=8054Sydsvenskanhttps://www.sydsvenskan.se/2018-09-16/samarbete-i-fokus-vid-sm-i-farvallning?utm_source=fb&utm_term=1a500d0f-73a1-4315-b3c5-d1f0f0834198&utm_medium=list-bottom&utm_campaign=usharesSkånska Dagbladethttp://www.skd.se/2018/09/13/de-basta-i-sverige-gor-upp-i-svedala/http://www.skd.se/2018/08/03/safari-pa-slatten-med-lammen-i-sikte/@SM-FÅR 2018Svenska Vallhundsklubben, SVAKhttp://www.svak.seMusik:Jason Shaw – In the Field – Mountain Sun – One Fine DayWilliam Ross Chernoff Nomads – 01, Maike Elkino

Publicerat av Destination Svedala Tisdag 18 september 2018

 

Djurägarens synvinkel

– Vi firar 20 år på Eksholmens gård, berättar Piamaria, men det är först på senare år som vi har varit värd för ett antal vallhundstävlingar av olika svårighetsgrad, med Skånes vallhundsklubb som arrangör till tävlingarna. Det har varit givande ur flera infallsvinklar, framför allt att kunna bidra med en plats för vallhundstävlingar som i sin tur bidrar till utvecklingen av bra vallhundar.

– Många av de som tävlar har egna får och föder upp vallhundar. De är viktiga leverantörer av valpar och arbetande, utbildade vallhundar till lammproducenter. Det är stora tids- och arbetsbesparingar en djurhållare kan göra med en god vallhund och på så vis spara pengar.

­– Att ge allmänheten en inblick i hur fårvallning fungerar i praktiken känns också motiverande, tycker Piamaria. Att visa vilken nytta hundarna gör i sitt rätta element.

– Mötet med alla engagerade funktionärer är verkligen trevligt och ger stort utbyte. Senast fick jag exempelvis tips om att använda markduk runt hanteringen – mer praktiskt än de prasslande presenningar som vi brukar använda. Så det ska vi prova!

Genomförande

En tid före tävlingen kommer lokalklubben och kontrollvallar tävlingsdjuren. Det görs för att säkerställa att djuren även i smågrupper om fem får trivs med hund, att de lugnt går undan när hunden kommer mot dem och att de är bekväma med olika sorters hundar. Före varje tävlingsdag behöver en veterinär besiktiga fårflocken för att se att den är i fin form. Det brukar gå till så att man vallar runt flocken framför veterinären för att kontrollera att inget får haltar eller hostar. Även om den lokala vallhundsklubben alltid är arrangör av vallhundstävlingen är det djurägaren som har det yttersta ansvaret för god djurhantering. I fållorna där fåren väntar under tävlingen ska finnas tillgång till foder, vatten, skugga och torra liggytor. Fåren ska behandlas väl.

Vallhundsvardagen

Flera olika moment i en vallhundstävling återspeglar vardagen för en fårhund. Det framgår tydligt hur viktigt samarbetet är mellan förare hund och får. All verksamhet sker med fokus på god djurhållning. Piamaria berättar att deras första vallhund för 16 år sen var en färdigtränad Border collie:
– Det märktes genast stor skillnad på effektiviteten med fårarbetet. Idag finns fyra Border collies på gården som används till många olika uppdrag, som att flytta fåren mellan betena, lasta på transporter, för att hjälpa till att få in lammen i vågen och hämta in enskilda djur från betet. Med hund är det en annan säkerhet att verkligen få djuren flyttade från punkt A till B. Man behöver förstås själv lära sig att arbeta med hunden, och fåren behöver lära sig att lyssna på vad hunden vill. När man trimmat in det samarbetet mellan människa–hund–får blir hanteringen mycket effektivare och djurvänligare. Då vill man inte vara utan vallhund!